Kendo

Wat is Kendo?

kendo_aKendo is een moderne Japanse vechtkunst die in Japan de grootste Budosport is met naar schatting 5 miljoen beoefenaars. (Budo is de verzamelnaam voor de Japanse vechtkunsten).
Ook buiten Japan heeft Kendo grote bekendheid gekregen. In Nederland bijvoorbeeld wordt het al ruim 25 jaar beoefend en zijn er in de meeste grote steden wel Dojo (oefenzalen) te vinden.

Lichaam en geest

Al vele eeuwen is het zwaard in Japan een zeer geducht wapen gebleken. Het gaat in Kendo vanzelfsprekend niet meer om de praktische toepassing van de zwaardtechnieken. Het accent is al sinds de 17e eeuw verlegd naar de training van het lichaam en de geest door middel van het zwaard. Wat betekent dat concreet? Het beoefenen van de Kendosport is een explosief en uiterst geconcentreerd gebeuren.
En moment van concentratieverlies betekent verliezen. Wedstrijden zijn dus in eerste instantie bedoeld om de eigen vaardigheid, de concentratie en de conditie te toetsen en te verbeteren. Kortom het zwaard blijkt een mogelijkheid te zijn om tot een betere lichaamscontrole en, wat wellicht belangrijker is, tot een beheersing van de geest te komen. In het aanleren en sportief toepassen van de zwaardtechnieken worden lichamelijke conditie, lichaamshouding, concentratievermogen, inzet en zelfdiscipline optimaal en systematisch ontwikkeld.

Kiai

kendo_bOpvallend bij Kendo wedstrijden of -trainingen zijn de kreten die er klinken. Deze kreten (Kiai), vormen een wezenlijk onderdeel van het Kendo. Ze zijn niet alleen bedoeld om indruk te maken op de tegenstander, maar ook voor het regelen van de ademhaling.

Uitrusting

Kendo wordt beoefend met een bamboe-zwaard (shinai) en er mogen treffers geplaatst worden op het hoofd, de pols, het bovenlichaam en de keel. deze trefvlakken zijn goed beschermd door de zogenaamde "bogu" die door de kendoka wordt gedragen.
Beginners trainen in eerste instantie zonder bogu. Afhankelijk van de inzet en vaardigheid is het mogelijk om na enige maanden in een volledige uitrusting mee te trainen. Zelf aanschaffen van een bogu is niet altijd direct noodzakelijk. Bij de meeste verenigingen kunnen bogu geleend worden.

Meer op: NKR