Ingezonden brief 2

Waarom iedereen een Budo sport bij Sportschool Hans Roos zou moeten doen

Sinds één jaar volgen onze kinderen Judo lessen bij de sportschool van Hans Roos. Enkele weken geleden is daar Jiu Jitsu bijgekomen. Het is geweldig om te zien hoeveel plezier ze hier aan beleven. Daarnaast, en dat vinden wij heel belangrijk, leren ze (deels) onbewust enorm veel.  Als ik andere ouders spreek vinden ze het meestal heel interessant, maar nemen maar weinigen stap om eens één van de lessen te bezoeken en met eigen ogen te zien wat een Budo sport nu precies inhoud.

Ik heb zelf in mijn jeugd veel plezier gehad aan Karate. Ik was niet de beste en heb nooit een toernooi gewonnen. Het ging mij vooral om de beleving. Ik had een geweldige Sensei (leraar) die mijn pubertijd voor mijn omgeving dragelijk heeft gemaakt. Naast het sporten, ontwikkelen van zelfdiscipline en nieuwe vriendschappen was er ook plaats voor filosofie. Ik heb daar in mijn leven nog steeds profijt van.

Een paar jaar geleden begon onze oudste met voetballen. Hoewel je aan sporten op jonge leeftijd vooral plezier moet beleven gebeurde het tegenovergestelde. Als je niet goed genoeg bent, wordt je gepest en krijgt je zelfrespect een enorme deuk. De trainer was niet bezig met de kinderen maar met organiseren van het beste elftal rond zijn zoontje zodat die kampioen kan worden. Bij de Judo/Jiu Jitsu lessen word je niet uitgelachen als je iets fout doet; het is fantastisch om te zien hoe een 7-jarige aan een 6-jarige uitlegt hoe een oefening gedaan moet worden. Een “grote” is niet iets om bang voor te zijn maar iemand waar je hulp van krijgt. Hierdoor voelen de allerkleinsten zich veilig en gaan zonder schroom de mat op.

De vaste rituelen in de lessen en de constante aandacht van de leraar ontwikkeld de discipline en concentratie. Kinderen die daar in het begin nog moeite mee hebben gaan daar steeds beter mee om. Bij onze eigen kinderen zagen we al na enkele weken een verbetering (dat was ook nodig!).

De lessen van Hans Roos zijn bijzonder te noemen. De lessen zijn leuk om te volgen; er zit ook steevast een groep ouders die de lessen bijwonen. Het is mooi om te zien hoe je kind zich ontwikkelt en het is ook gezellig; er wordt dan ook regelmatig gelachen. Toch merk je aan alles dat er een professional aan het werk is, die uit alle kinderen het beste probeert te halen. Aangestoken door Hans Roos en mijn kinderen heb ook weer een pak gekocht en ben ik zelf ook met Jiujitsu lessen begonnen.

Ik wil Hans Roos bij deze bedanken en vragen om zo door te gaan. Ik zie het als een onderdeel van de opvoeding, wat hij als geen ander kan. Onze kinderen zijn echt blij als het een lesdag is en ze weer “mogen”. Als ouder kun je echt niet meer wensen.